Tror du også, at et hus til 3,4 millioner er billigere end et til 3,5? Så tro om igen. For en række eksempler viser, at huse med næsten ens pris sagtens kan have 4.000 kroners forskel i månedlige udgifter.
Udgifter til grundskyld, ejendomsværdiskat, husforsikring, renovation, el, vand, varme og vedligeholdelse kan være meget forskellige, afhængigt af om boligen ligger i Charlottenlund eller Vanløse. Det viser udregninger fra Danske Banks boligportal, Sunday.dk.
»Mange er ikke opmærksomme på de månedlige udgifter før meget sent i processen – nogle gange for sent – for de fokuserer mest på boligens pris. Men ejendomsskatter og varme er tunge poster i budgettet og kan betyde, at man har tusindvis af kroner mere eller mindre til rådighed hver måned,« siger Marie Andersson, chef i Sunday.
Boligportalens tal viser, at forskellen på boligudgifter sagtens kan løbe op i 3.000-4.000 kroner pr. måned for boliger i samme område.
Nyt realkreditselskab vil tilbyde billigere lån til boligen
Hvilken varmekilde er der?
Elvarme er som regel det dyreste, mens et pillefyr er billigt. Nye fyr er mere effektive end gamle.
Hvor godt er boligen isoleret? Her skal man både se på vinduerne, taget og væggene.
Hvad koster vedligeholdelse?
Et gammelt bindingsværkshus er charmerende, men koster mere at vedligeholde end et nyt parcelhus. Tjek for eksempel levetiden på taget.
Hvor stor er ejendomsskatten?
Den varierer fra kommune til kommune – fra 16 til 34 promille af den offentlige ejendomsvurdering af grunden.
Kilde: danske bank/Sunday
Penge, du ikke får igen
»Det er jo penge i hånden, som du kan bruge på andre ting. Eller penge, du kan bruge til at afdrage på lånet, så du sparer friværdi op. De penge, du bruger på varme og skatter, er jo penge, du ikke får igen,« siger Marie Andersson.
Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er Bolius’ fagekspert i boligøkonomi, råder til at se på udgifterne til vedligeholdelse:
»Man skal passe på med at stirre sig blind på selve prisen på huset. For hvad koster boligen på sigt? Det er meget forskelligt, alt efter om huset er bygget af træ eller mursten, og om der er risiko for råd og svamp. Er man ikke håndværker selv, kan det bedst betale sig at købe en bolig, der er sat i stand. I byerne er det blevet populært at rive ned og bygge nyt, fordi det dårligt kan svare sig at sætte gamle boliger i dårlig forfatning i stand.«
Rådet fra Jørgen Munksgaard Rasmussen er at regne på alle anslåede udgifter for hver enkelt bolig.
Halv pris i Jylland: Flyt til nabobyen, og spar over en million kroner på boligkøbet
Stor forskel på varme og skat
»Beløbet på bankens købsbevis er kun en tommelfingerregel. Der er kæmpe store forskelle på, hvad man betaler i boligskatter her i landet, selvom huset koster det samme. Og ser vi på udgifterne til varme, kan bare udgiften til fjernvarme variere med op til cirka 1.600 kroner om måneden, alt efter hvor i landet man bor,« siger han.
Sundays beregninger viser, at en dansk bolig gennemsnitligt har boligudgifter for 6.356 kroner om måneden. Lån, afdrag og renter er ikke medregnet.
The post Den billigste bolig kan være dyrest appeared first on Søndagsavisen.