Færre danske boligejere må bide i det sure æble og lade huset sælge på en tvangsauktion. I januar blev der bekendtgjort 258 tvangsauktioner, hvilket er otte færre end i december.
Og selvom 258 måske lyder af mange, så skal det ses i forhold til et gennemsnit pr. måned på over 400 i årene efter finanskrisen.
Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Heraf fremgår det desuden, at ud af de 258 tvangsauktioner var 16 af dem på ejerlejligheder, mens der var 169 på enfamiliehuse.
»Enfamiliehuse er på vej ned mod et niveau, der ligner det fra før 2008. Det faldende antal tvangsauktioner er tegn på, at danske boligejere er gode til at betale deres realkreditlån til tiden,« lyder det i en kommentar fra Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Gør et hus-kup: Tvangsauktionerede huse handles til under halv pris
Tidligere var der markant flere
Antallet af tvangsauktioner er blevet opgjort siden 1979. Flest var der i starten af 1990’erne, hvor det ikke var ualmindeligt med over 1.500 om måneden. Efter finanskrisen toppede antallet af tvangsauktioner i februar 2012 med 509 styks.
Siden 2014 har det stabiliseret sig omkring 300 om måneden. Det ser økonomerne som et tegn på, at danskernes økonomi de seneste år er blevet meget mere solid.
»Reallønnen stiger ganske kraftigt, og stigende beskæftigelse betyder, at flere får glæde af det. Og renten er fortsat meget lav, og det hjælper folk i økonomiske problemer til at undgå at være tvunget til at sælge boligen,« lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Dansk Bank.
Samme melding kommer fra cheføkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh, der forventer endnu færre tvangsauktioner resten af året.
»Boligmarkedet er inde i et mere bredt funderet opsving. Det betyder, at det er nemmere at sælge en bolig i almindelig fri handel, hvis der ikke er andre udveje. Og det gælder også, selvom man bor i en mindre provinsby eller sågar på landet,« siger han.